Is een elektronische sigaret gezonder dan een normale sigaret?

Dat roken slecht is dat is ondertussen wel bekend. Maar stoppen met roken is lastig. Dit komt omdat de verslaving uit 2 delen bestaat: een gewoonteverslaving en een lichamelijke verslaving. De lichamelijke verslaving is snel verholpen, namelijk binnen 3 dagen. Maar de gewoonteverslaving blijft een stuk langer hangen. Hierdoor lijkt het alsof het lichaam om nicotine vraagt terwijl dit niet zo is. Speciaal hiervoor is de elektronische sigaret op de markt gekomen. Maar is deze sigaret eigenlijk wel gezonder dan een normale sigaret?

Teer
In tabak zit teer. Teer is kankerverwekkend en daarnaast ook gevaarlijk voor de longen. Teer blijft achter in de longen wanneer er een sigaret gerookt is. Dit laagje blijft zitten, ook al wordt er niet meer gerookt. In een elektronische sigaret zit geen teer. Dit is dus een groot gezondheidsvoordeel voor de elektronische sigaret.

Nicotine
In een sigaret zit nicotine. Nicotine zorgt ervoor dat er een lichamelijke verslaving ontstaat. Daarnaast is het ook slecht voor het lichaam want er zitten veel schadelijke stoffen in nicotine. In een elektronische sigaret zit een cartridge. Deze kan nicotine bevatten. Maar een cartridge is te koop in verschillende soorten en smaken. Er kan ook gekozen worden voor een cartridge zonder nicotine. Hierbij is dus meer keus en kan er afgebouwd worden van de lichamelijke verslaving. Zo hoeft er dus niet cold turkey gestopt te worden en kan het lichaam er langzaam aan wennen dat er minder nicotine binnen komt.

Giftige stoffen
Er zit tabak in een sigaret. En in tabak zitten veel schadelijke stoffen. Hier gaat het bijvoorbeeld om koolmonoxide en stikstofoxide. Wanneer tabak wordt aangestoken komen er nog 6000 giftige stoffen vrij. Wanneer een sigaret gerookt wordt, wordt deze altijd aangestoken dus komen deze stoffen automatisch vrij. In een elektronische sigaret zit geen tabak. Daardoor zitten deze stoffen ook automatisch niet in een elektronische sigaret. Dit is een groot gezondheidsvoordeel ten opzichte van een elektronische sigaret.

Conclusie
Zoals hierboven te lezen is, is een elektronische sigaret gezonder en beter dan een normale sigaret. Er zitten vooral veel gezondheidsvoordelen aan het roken van een elektronische sigaret. Er zit geen tabak in een elektronische sigaret en dat is het grootste voordeel van een elektronische sigaret. In tabak zitten namelijk veel schadelijke stoffen, vooral als het wordt aangestoken. De vraag of een elektronische sigaret gezonder is dan een normale sigaret kan dus met ja beantwoord worden.
 

1